2018 m. balandžio 18 d., trečiadienis

A. Truskausko medžioklės ir gamtos muziejus


Net gėda prisipažinti, kad gyvendama Molėtuose dar nesu apsilankiusi  A. Truskausko medžioklės ir gamtos muziejuje. Ši medžioklės trofėjų kolekcija yra laikoma viena vertingiausių Lietuvoje. Muziejų galima rasti adresu: Muziejaus g. 7, Mindūnų kaimas, Molėtų rajonas.
Iš ties nustebino eksponatų gausa. Buvo labai įdomu pamatyti gyvūnų eksponatus iš arti. Iškart atsiprašau už foto kokybę. Įsiauginau bėdą, vis pamiršti pasiimti fotoaparatą. Bet žadu pasitaisyti. 















Šalimais yra „Ežerų žvejybos muziejus“, kuriame lankiausi 2013 metais ->  Ežerų šventės metu. Šiame muziejuje galima pamatyti įvairius žvejybos įrankius, kuriais žvejojo Rytų Lietuvos žmonės 19 a. pabaigoje, susipažinti su archaine žvejyba bei sužinoti, kaip šis verslas kito. Ekspozicija išdėstyta atstatytoje XIX a. žvejo pirkioje ir svirne.
Apsilankius šiandien, viskas šiek tiek kitaip. Sutvarkyta, tiksliau sakant gal šiek tiek pertvarkyta (nes tvarka buvo ir aną kartą), sakyčiau net praplėsta muziejaus erdvė. Taip pat naujovės atsiradę stendai, kur galima pasiklausyti kaip „kalba“ žuvys. Jos pasakoja apie save ;). Manau jų pasakojimus paklausyti įdomu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Žuvys ne tik "kalba" bet ir vizgina uodegytes ar tai pelekus.



Svirne, seniausias muziejaus eksponatas yra įspūdingas 4 metrų ilgio XV a. luotas, ištrauktas iš Peršokšno ežero. O iš Tramio ežero yra atgabenta ir senovinė eldija. Muziejuje eksponuojami senieji ungurių gaudymo prietaisai, senoviniai tinklai, bučiai, varžos, venteris, automatinės meškerės, linų mintuvai, brauktuvės, šepečiai, verpimo ratelis, bezmėnai ir daug daug visko. Plačiau apie visa tai -> Ežerų žvejybos muziejus




QR kodų dėka, muziejuje galima „pakalbinti“ ten išdėstytas žuvytes.



Na, o važiuojant miško keliuku tolyn nuo muziejaus, rasite apžvalgos bokštą. -> Apžvalgos bokštas.  Tikrai verta į jį užlipti, atsiveriantys vaizdai yra nuostabūs. 



2 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Netrykštu ir aš džiaugsmu dėl jų.. Iš vienos pusės nėra labai smagu ir zoosoduose uždarytus gyvūnus matyti... Tačiau, tai galimybė iš arčiau visus juos pamatyti... Toks tas gyvenimas, yra kaip yra ...

      Panaikinti