2018 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

Varnikų pažintinis takas lietui lyjant


Važinėdami Trakų rajonu, užsukome pasivaikščioti  ir  Varnikų pažintiniu taku. Vos nuvykę į vietą, radome nemažai automobilių. Pasirodo net ir lietui lyjant žmonės čia lankosi.  Kelias pelkėmis tęsiasi apie 3,5 km, aplinkui vien gamta. Iš karto atsiprašau už nekokybiškas foto, bet gavosi tik taip pagauti vaizdus :D. 




Takas atidarytas lankytojams 2005 metų rugsėjį, o einant juo galima pamatyti gražiausias ir sunkiai prieinamas draustinio vietas. Tako maršrute radome  10 informacinių stotelių.
Tako pradžioje yra paskutiniojo ledynmečio metu susiformavusių kalvų grandinė. Pirmoje stotelėje ledyno suformuota 15 metrų gylio dauba. Tačiau ji mums įspūdžio nepaliko.


Truputį paėjėjus, mus pasitiko medinis takas. Takas po kojomis šiek tiek virpa (beje  lyjant lietui jis yra laaabai slidus, būkit atsargūs), pėdos jaučia po juo tyvuliuojančią pelkę. Mažasis vietomis mėgino nulipti nuo tako ir įsitikinti, kad pelkė iš ties liūliuoja. Pradžioj tako vaikinas buvo drąsus, tačiau įpusėjus, šalia medinio tako jau matėsi talkšančios balos. 









Pažintinis takas apima du reljefo ir kraštovaizdžio tipus: ledyno pakraščio suformuotą kalvotą reljefą su jame augančiu senu mišku ir jaunu žmogaus sodintu mišku bei organogeninį reljefą su liekaniniais ežerėliais (Ilgelio pelkė). Draustinyje auga daugybė įvairiausių augalų, taip ir įtrauktų į Lietuvos raudonąją knygą.

Medinis takas per pelkę atvedė mus į plačią vandeningą pievą su joje tyvuliuojančiais keliais mažais ežeriukais.







Pasibaigus pelkei ir takui per ją, toliau žygiavome mišriu mišku. Pasirodo, apie 450 hektarų jo sudaro  100-130 m. amžiaus, natūraliai susiformavęs mišrus miškas, kuriame auga 130-150 metų ąžuolų. Tai įspūdingai apsamanoję seni medžiai. Jie miškui suteikia pasakiško žavesio.
Nepasakyčiau, kad tai gražiausias mano lankytas pažintinis takas, tačiau mylintiems gamtą pasivaikščioti iš ties smagu.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą