2016 m. gegužės 14 d., šeštadienis

Naktinis žvaigždžių stebėjimas Molėtų rajone

Jau esu rašiusi apie mūsų apsilankymą prie Lietuvos etnokosmologijos muziejaus.   Tiesa, mes tą kartą nei žvaigždžių, nei saulės nestebėjome, tiesiog smagiai pasibuvome, pasivaikščiojome, „padraugavome“ su akmenimis ir gamta. 
Šį kartą išsiruošėme į naktinį žvaigždžių stebėjimą. Nors, informaciniame puslapyje, buvo parašyta, kad ekskursijos laikui suderinti reikia pasiskambinti prieš savaitę ar net daugiau, mus užregistravo sekančiai nakčiai 01.50 val.  Taip pat dar reikėjo pasiskambinti ir apsilankymo dieną, pasiteirauti ar tikrai bus giedras dangus, ar verta važiuoti. Mums 100% negarantavo, bet didesnė tikimybė buvo, kad bus giedra. Rizikavom.  Ir iš ties mums pasisekė. 
 



Visus žvaigždžių mylėtojus, ar tai prijaučiančius pasitiko žvaigždžių gidas. Mūsų "žvaigždūnų" susirinko apie 12 žmonių. Liftu pakilome į kupolą, kur yra teleskopas. Susėdome visi ant suoliuko ir prasidėjo kelionė "po žvaigždes". Kai pradėjo suktis kupolas, šiek tiek susisuko galva, vėliau apsipratau. :D Gidas plačiai papasakojo  apie kiekvieną stebimą objektą.

Stebimi objektai mano akimis:

Jupiteris - tai spindinti žvaigždė aplink kurią skrieja palydovai. Matosi 4 didžiausi palydovai, jie vos įžiūrimi, reik labai įsižiūrėti.  

Saturnas - pati gražiausia iš matytų planetų. Ryškiai matosi žiedai. Vaizdas nuostabus. 

Žvaigždžių spiečius - labai gražus reginys. Blizgantis tinkliukas.

Supernova - paskutinė žvaigždės gyvavimo stadija, tai sprogstanti žvaigždė.  Gražus, nelygiais kraštais blynukas :D

Marsas - mažas rusvas rutuliukas.

Buvo įdomu pamatyti kaip iš arčiau atrodo tie paprasti, maži, rodos visi beveik vienodi žybsiukai mūsų danguje. Tikrai bent vieną kartą verta apsilankyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą