2019 m. kovo 17 d., sekmadienis

Žvalgomės po Lietuvą. Ignalinos kraštas (2)


Vieną kartą jau esu pralėkusi gražiaisiais Ignalinos rajono  keleliais -> Žvalgomės po Lietuvą. Ignalinos kraštas. Kadangi draugė dar nėra ten buvusi, tai kaip sakant, ko nepadarysi dėl draugės :D Dar kartą lekiu Ignalinos rajono keliais... Draugės sudėliotas maršrutas.
Pirmoji stotelė – Šiliniškių (Ginučių) apžvalgos bokštas. Tai pirmoji apžvalgos aikštelė, įrengta ant mobiliųjų telekomunikacijų antenų bokštų. Ankstyvą pavasarį atsiveria taip pat kaip ir rudenį, labai gražus kraštovaizdis.





Antroji stotelė – Ginučių vandens malūnas. Jis stovi pačiame kaimo centre. Pasakojama, kad naktimis aplanko velnias ir krečia įvairias išdaigas. O mes, vietoj išdaigos, gavome nuo vietinės pastabą, kad jų kaime yra sveikinamasi. Lyg ir atsakėm mandagiai į jos „Laba diena“ tuo pačiu... Bet matomai turėjom sveikintis, net jos dar nematydamos.. Na ateičiai žinosim :D.




Trečioji – Ginučių piliakalnis. Tarp miškų ir ežerų esantis piliakalnis mena net XIII amžių, tuo metu ant piliakalnio dar stovėjo Linkmenų pilis. Dabar į kalvos viršūnę veda statūs laipteliai. Užkopus atsiveria nuostabūs vaizdai į visas puses.  




Ketvirtoji – Ladakalnis. Čia jau lankiausi trečią kartą, bet lankyčiausi dar ir dar... Sakoma, o aš ir pritariu, kad tai bene geriausias ir įspūdingiausias objektas ne tik Ignalinos rajone, bet ir visame Aukštaitijos nacionaliniame parke. Legendomis apipintas Ladakalnis, kartais dar vadinamas Ledakalniu. Tai 175 m aukščio kalva, geomorfologinis gamtos paminklas, nuo kurio atsiveria nepakartojamas vaizdas į šešis, tarp miškingų vietovių, tyvuliuojančius ežerus: Ūkoją, Linkmeną,Pakasą, Asėką, Alksnaitį bei Alksną.  Kalno viršūnėje įsitaisęs ąžuolas bei akmenų „salelė“, į kurią žmonės lipdami į kalną užneša po akmenuką, neva duoklę deivei Ladai. Tai, šiais laikais, gimęs paprotys. Iš tų akmenėlių žmonės stato bokštelius sugalvodami įvairiausius norus, ir tiki, kad jie išsipildys 😉.









Penktoji vieta – Senovinės bitininkystės muziejus. Jis nebuvo įtrauktas į šios dienos maršrutą, bet mes kartais išklystam ... Pamatę užrašą, nusprendėm bent jau akies krašteliu pažiūrėti, kas ten gražaus ar įdomaus. Kol kas dar kaip ir ne sezonas, bet mums pasisekė, visai iš netyčių radom atvirus vartus, ir mums leido ten pasivaikščioti 😉.

Tai vienintelis Lietuvoje Bitininkystės muziejus, saugomas pagonių dievų skulptūrų, kviečia iš arčiau susipažinti su bitininkystės paslaptimis. Labai graži muziejaus teritorija. O Sužinoti visas paslaptis grįšime su vaikais, vasarą.














Atrakinta buvo ir Austėjos klėtelė „Šlamutis", užsukome ten pasižvalgyti. Radome eksponuojamas žolynų puokštes surinktas 3 kilometrų spinduliu iš Stripeikių kaimo apylinkių, kadangi bitės skrenda ieškoti nektaro tokiu atstumu nuo savo avilio. Čia sukaupti keli bičių produktai – žiedadulkės, pikis, bičių duonelė, vaškas... Plačiau apie viską čia -> Austėjos klėtelė „Šlamutis“.






Šeštoji stotelė – Vikakalnio kalva ir apžvalgos bokštas. Navigacija šiuo klausimu pavedė du kartus. Vieną kartą visai ne į temą nuvedė, susivedus į kitą telefoną, jau šiek tiek panašiau. Tačiau, be Lietuvos žiemos sporto centro darbuotojos pagalbos, tikrai nebūtume radusios, nors minetiūrinė nuoroda, prie senos, nebeveikiančios parduotuvės iš ties yra.

Šis bokštas įsitaisęs pačiame Ignalinos mieste,  prie pat Žaliojo (arba Šiekščio) ežero, ant Vilkakalnio kalvos. Nuo bokšto 25 metrų aukštyje įrengtos apžvalgos aikštelės atsiveria Lietuvos žiemos sporto centro ir dalies miesto panorama. Man šis bokštas buvo pats ekstremaliausias savo svyravimu, ir apžvalgos aikštelės grindinio patvarumu. Bet laabai patiko! :D










Septintoji  - Gaveikėnų vandens malūnas. Labai graži, rami vieta. Legendomis apipintas malūnas, kažkada traukęs velnius, šiuo metu pritaikytas dvasininkų poilsiui. Malūnas pastatytas XIX amžiaus antrojoje pusėje. Malūno pastatas vieno aukšto, su rūsiu ir pastogės patalpomis. Jame išliko dalis senosios malūno įrangos. Nuo 2007 metų malūno pastatas priklauso Vilniaus arkivyskupijai.











Ir paskutinė, aštuntoji stotelė – Lygumų apžvalgos bokštas. Lygumų apžvalgos bokštas - tai bokštas aukštaitijos nacionaliniame parke, pietiniame Vajuonio ežero krante ant lygumų kalno. 








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą