2018 m. lapkričio 10 d., šeštadienis

Lentvario dvaras bei nuostabusis, akmenuotasis dvaro parkas

Orai įsirudenėjo, dienos sparčiai trumpėja, bet bandom dar vieną dieną skirti, lekiant Lietuvos keliais. Pačius Trakus ir jų pilį esu lankiusi jau tikrai ne vieną kartą, tačiau Trakų rajonas taip ir lieka nepažintas. Tad šį kartą lekiam Trakų rajono keliais. Pirmas lankytinas, ir šios dienos pagrindinis objektas yra Lentvario dvaras.

Lentvario dvaras yra Lentvaryje, už 18 km nuo Vilniaus. Įkurtas XVI a. Dvaro sodyba stovi šiauriniame Lentvario ežero krante, kuris buvo dirbtinai įrengtas supylus pylimą per ežerą.




Šiuo metu dvaras aptvertas, galima pasigrožėti tik iš šalies. Įspūdingiausiai atrodo ir dvarą didingu daro, dvaro bokštas. Įlipus į bokštą, turėtų atsiverti nuostabūs vaizdai – tikiuosi pavyks kažkada į jį patekti. Kai bus baigti darbai, tikrai dar ten nuvyksiu. Neogotikinio stiliaus dvaro trijų aukštų pastatas su rūsiu ir mansarda statytas XIX a. 7 dešimtmetyje. 


Šalia dvaro yra Lentvario parkas, kuris užima apie 20 ha teritoriją ir yra išplėtotas kalvotoje vietovėje, besiribojančioje su dirbtinai patvenktu ežeru, Saidės upeliu ir didžiulio ežero slėniu. Pasakiška vieta pasivaikščiojimui. Dvaro parke yra unikali pasivaikščiojimo takų kompozicija. Takai eina ties kaskadinio upelio stačiais šlaitais, kyla ir leidžiasi nuo kalvų. Akmeniniai, žalia samana pasipuošę laiptai suteikia puikų vaizdą. Tačiau lipti jais reikia atsargiai – slidu. Radome ir originalų akmeninį suolą. Taip pat čia puikiai įsikomponavusią dirbtinę, akmeninę olą. Man, mylinčiai gamtos vaizdus, šis parkas paliko labai gera įspūdį. Lyg žmogaus paliesta, bet, tuo pačiu laukinė gamta.





















Vaikščiodami tarp dvarui priklausančių pastatų bandėm spėlioti kur kas... Ten esančiuose informaciniuose stenduose yra šiek tiek informacijos apie tai, bet vistiek kai kurie pastatai nežinia kokios paskirties buvę. 






















4 komentarai:

  1. Ar esama bent kokių nors remonto ženklų?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kadangi buvom sestadieni, tai veiksmo jokio nebuvo. Bet stovi ten kieme kazkokia technika... Tik tiek galiu pasakyti 😊

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui. :) Technikos pasirodymas jau geras ženklas palyginti su tuo, kas rūmuose buvo prieš kelerius metus.

      Panaikinti
    2. Tikekimes, kad Kiguoliui pavyks igyvendinti visus planus... 😊

      Panaikinti