2019 m. spalio 23 d., trečiadienis

Žiegždrių geologijos takas. Kalniškių konglomeratų atodanga. Kauno rajonas


Lekiam Kauno rajono rudeniniais keliais toliau. Dar viena graži lankytina vieta, tai Žiegždrių geologijos takas. Takas nutiestas skardingame Kauno marių krante, tad čia įrengtas medinis takas su daug laiptelių, kurie tai leidžiasi stačiai žemyn, tai kyla aukštyn. Kojytes pamankštinti tikrai yra kur, o su vežimėliu vargu ar būtų patogu... Beje, kaip vėliau supratau, tai mes tik dalį tako praėjome (tako pabaigą). Užkilę laiptais į kalną, jokių nuorodų neradome, tad miško takeliu grįžome atgal, taip ir nepamatę Žiegždrių atodangos. Teks kitą kartą, važiuojant pro šalį, dar užsukti. Tako pradžia (pabaiga) mus pasitiko su poilsiui skirtais staliukais,bei smagiais informaciniais stendukais. 



Nusileidus stačiais, mediniais laiptais žemyn, einam mediniu tiltu palei marių krantą. Medžiai užstoja marias, tad labai pasigrožėti vaizdais nėra paprasta. Tai ant medžio šakų, tai ant  medinio tako turėklų kaba varpeliai.  







Kalniškių konglomeratų atodanga – tai 8 m aukščio, 400 m ilgio šlaitas, kurio viršutinėje dalyje atsidengia konglomeratų (į kietą uolieną surišto smėlio, žvyro, gargždo) sluoksniai. Konglomeratų ertmėse ir nelygumuose randama nedidelių varveklių – sustingusių stalaktitų užuomazgų. Kalniškių konglomeratų atodanga yra sudėtinė geologinių vertybių pažinimo – Žiegždrių geologinio tako – dalis.
Atodangos pavadinimas susijęs su Kauno marių dugne likusiu (užlietu) Kalniškės kaimu.












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą