2020 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienis

Lekiam Lietuvos keliais. Telšiai

 Dar viena vieta, kurią jau senokai norėjau aplankyti. Nuo Molėtų ji gan tolokai, tad jei važiuoti, tai tik su nakvyne. Taip šį kartą ir padarėme. Pakeliui -> Lekiam Lietuvos keliais. Slabados malūno užtvanka, Mėnulio akmens parkas, Naisiai bei -> Auksinio elnio dvaras. Būtina apsilankyti! (Telšių raj.)

Lankome Telšius.

Šiuo metu jie kaip tik tvarkosi, tai pravažiavimas ne visur pats patogiausias. Bet, šiaip ne taip, ten kur mums reikėjo privažiavome. Apsistojome apartamentuose Džiugo kalnas. Labai tvarkingas, puikus butas/kambarys. Ten radome televizorių, valgomojo zoną, vonios kambarį su dušu, plaukų džiovintuvu ir nemokamais higienos reikmenimis bei virtuvę su mikrobangų krosnele, šaldytuvu, virduliu ir t.t. Žodžiu, viskas ko reik. O ir kaina nedidelė, tik 44 eurai už 4 asmenis parai.

Pirmiausia užėjome į VŠĮ Žemaitijos turizmo informacijos centrą. Niekas ten „išskėstom rankom“ mūsų nepasitiko, kaip daugumoje TIC, tad pasiėmėm miesto žemėlapį, nusipirkom po Telšių magnetuką ir išėjom į miestą mažųjų Telšių puošmenų ieškoti. O ten jų iš ties daug.



Meninis akcentas  „Skrynia“ skirtas priminti išnykusios Telšių žydų diasporos svarbą ne tik Telšių, Žemaitijos bet ir daug platesnėje geografinėje erdvėje, diasporos gebėjimą kurti ir vystyti verslus.


„Meškos pėda“. Įdėjęs ranką į akmenyje įspaustą meškos leteną gali būti tikras, kad būsi stiprus ir tvirtas, kaip meškinas (O kaži primatavus koją, nesiskaito???)


„Žemaitijos gaublys“. Vienintelis pasaulyje  Žemaitijos gaublys pastatytas 2008 m. Architekto idėja -itelektualus ir šmaikštus atsakymas tiems, kurie galvoja, kad žemaičių nėra. Gaublyje pavaizduotos Žemaitijos vietovės atitinka realų žemėlapį.



„Lietuvių skalikas“ bei „Rotušės šulinys“

Šioje vietoje iki karo stovėjo miesto šulinys. Tuo metu buvę labai daug arklių, turgams reikėjo vandens. Iš vienos šulinio pusės bomuose buvo girdomi arkliai, iš kitos – gerdavo žmonės. Pasak senųjų Telšių miesto gyventojų, Rotušės šulinyje ir per didžiausią sausrą vanduo neišdžiūdavo. Caro laikais šulinys įrengiant aikštę buvo užpiltas. Senasis miesto šulinys buvo lyg „dėžė“, dabartinė skulptūra atkartoja dalį buvusio šulinio. Ant keturių šulinio plokštumų planuojama įrengti medalių ekspoziciją, kadangi Telšiuose vyksta Medalininkų stovyklos. Nuo 2012 m. birželio 8 d. iš „Rotušės šulinio“ keturių angų, meškų nasrų, pradėjo bėgti vanduo. Vandens galima atsigerti bet kuriuo paros metu.



"Didžioji Žemaičių siena". Kaip mėgsta pajuokauti žemaičiai - pasaulyje žinomos dvi didžiosios sienos: Žemaičių – garsiai ir  įtikinamai demonstruojanti ypatingą žemaičių pagarbą savo kalbai, papročiams, unikaliai istorijai  ir kiek ilgesnė Kinijoje. :D


 „Žemaitijos legendos“ Paminklas vaizduoja meškiukus ir žemaitukus ant nugaros nešančią mešką — Žemaitijos motiną. Skulptūra primena vis dar liaudyje gyvas legendas apie meškas, padėjusias žemaičiams auginti ir auklėti vaikus. Čia, švelniai patrynus meškai nosį, galima tikėtis gerų norų išsipildymo.


Skulptūros „Meškutės“ įsitaisiusios ant tiltelių Masčio ežero pakrantėje. Radome visas.

Susigėdusi


Gulinti ir užsisvajojusi


Išsidrėbusi (užsitarnavusi poilsį)


Žaidžianti


Į viršų kopianti


Pasislėpusi. 


Ir dar daug ten visko smagaus ir įdomaus.












Pavalgyti tai sunkiai radome kur. Pasirinkę vieną kavinę, ją radome tiesiog nedirbančią, dar kelios jau taip pat lyg neveikiančios... Tad užsukome į „Trolių pica“. Picos labai skanios, išėjome sotūs ir laimingi.  Taip pat labai faina vieta, kurioje pirmą dieną buvome užsukę tiesiog kavos, bet žinoma neatsilaikėme ir šviežioms bandelėms. Taip pat čia ir pusryčiavome, nes dirba nuo 7.30 val. Tai „PREZO kepyklėlė“. Didžiausios rekomendacijos ten užsukti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą