2024 m. liepos 5 d., penktadienis

Nikronių akmuo. Trakų rajonas

Nikronių akmuo – masyvus riedulys, geologinis gamtos paminklas. Akmuo yra Trakų rajone, Nikronyse, ties Verniejaus ežeru, Babrauninkų miške, apie 3 km nuo Aukštadvario, patenka į Aukštadvario regioninio parko teritoriją. Lengvai randamas į navigaciją susivedus pavadinimą.




Tai akmuo ant kurio galėtų tilpti keliasdešimt žmonių! Akmens matmenys įspūdingi: jo ilgis yra 6,3 m, plotis – 3 m, o aukštis – 2,2 m. Tai netaisyklingos formos, pilko granito spalvos akmuo, kurio dalis glūdi žemėje, o amžius galėtų siekti apie 14–16 tūkstančių metų. Geologiniai tyrimai rodo, kad vadinamieji skandinaviški akmenys – vienas iš Aukštadvario regioninio parko išskirtinumų. Manoma, kad, kaip ir daugelis Lietuvos teritorijoje esančių masyvių akmenų, Nikronių akmuo susiformavo Skandinavijos teritorijoje prieš milijonus metų. Per paskutinį visuotinį ledynmetį šie akmenys buvo atridenti į Lietuvą.

Nemažai legendų Nikronių akmenį sieja su čia slepiamu lobiu. Tą byloja ir žemėję įstrigęs lobių ąsotis.  Deja jau tuščias. :D







Plačiau apie šį  akmenį parašyta -> Nikronių akmuo su ženklais

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą