2024 m. liepos 5 d., penktadienis

Nutrink ir keliauk aplink Aukštadvarį. Trakų rajonas

Pagaliau lietutis, gaivesnis oras... Karščiai nuo  +26  mane žudo, sekina. O kai pakepina virš +30 iš viso prasideda išlikimas kaip čia neištirpus.

O Jums labiau patinka karštis ar lietus?

Keliauti per lietų gal ir ne pati geriausia idėja, bet pagalvojom, kad ne cukriniai, ne ištirpsim... Nors asmeniškai aš gal ir nesupykčiau jei šiek tiek aptirpčiau.

Kur keliauti, ką pamatyti šį kartą gelbėja kortelės Nutrink.lt

Renkamės kortelę "Aplnik Aukštadvarį" :

Pirmoji vieta "Velnio duobė". Nebuvau apie ją net girdėjusi, tad jau iš karto galiu sakyti, kad kortelės yra iš ties naudingos. Galima atrasti dar negirdėtų, bet gražių vietelių.

Velnio duobė yra lankytinas turistinis objektas. Šiuo metu Velnio duobė yra paruošta lankymui, yra įrengta apžvalgos aikštelė, tualetas. Duobės plotis 60-65 m – 200 m. Plotas 0,04-4,5 ha. Gylis – 30-40 m. Durpių sluoksnio dugne storis apie 9,5 metro. Įtraukta į Europoje labiausiai saugomų 100 gamtos paminklų sąrašą. Mitologinis - sakralinis kultūros paveldo objektas. Tikrai gan įdomi vieta.

Tik išlipus iš automobilio užpuolė spiečiai uodų ir delno dydžio zyziančių padarų. Tad velnio duobę galima sakyt apibėgom, nes sustoti nevalia!!!








Antra stotelė - Naujasodžių/Mošos piliakalnis. Mošos archeologiniame draustinyje yra Mošos piliakalnis, kitaip dar vadinamas Naujasodžių piliakalniu arba Kazokų kalnu. Piliakalnis yra Mošos upės dešiniajame krante. Vieta gan graži, bet niekuo neypatinga, neverta atskiro apsilankymo. Dar nepamirškim spiečiaus lydinčių draugų. Beveik bėgom...








Trečioji - Skrebio miško pažintinis takas. Trakų miškų urėdija 2018 m. rugsėjo mėn. įrengė 3 km ilgio Skrebio miško pažintinį pėsčiųjų taką. Takas nusidriekia per Aukštadvario girininkijos valstybinį mišką, Aukštadvario regioninio parko Skrebio botaninį ir Mošos archeologinį draustinius. Informaciniuose stenduose radome išsamią informacija apie čia augančius medžius, vešinčius retus augalus, gyvenančius gyvūnėlius, stūkstančius piliakalnius. Gražus gamtos takas, bet šį kartą geliantys padarai, kurie net nereaguoja į purškalus mus iš ten išgynė. Pabėgom viso tako neįveikę.







Neapsikentę mašalų pradėjom regzti planą nr. 2. Planas nr.2 pradžiai ramiai pavalgyt ir galvoti ką darom toliau. Pasistiprinę, atsigaivinę Bona picerijoje (Trakuose) bandom  aplankyti dar bent kelias vietas pagal kortelę. Trumpai apie Bona piceriją. nors ir žmonių nebuvo daug, kol prieis padavėja teko lukterti. Maistas gan skanus. Kainos aukštokos. Porcijos labai mažutės. Na, bet pati picerijos vieta tikrai labai gražioje vietoje.

Taip, jau su šie tiek mažiau mašalų, aplankėme dar kelias kortelėje rekomenduojamas vietas.

Kartuvių kalnas - pasakojama, kad jame buvo pakarta daug 1863 m. sukilimo dalyvių. Etnologų manymu, kalnas taip vadinamas dar nuo pagonybės laikų. Ant kalno dvarponiai korė nepaklusnius baudžiauninkus. Atsiveriantys vaizdai, niekuo neypatingi.









Verknės senvagės šaltinis. Vietos gyventojai šį vandenį nuo seniausių laikų naudojo ne vien gėrimui, bet ir gydymui.





Pravažiavom ir tik pro automobilio langus pasigrožėjome Aukštadvario bažnyčia ir vienuolynu.

Aplankėme 6 vietas iš 10. Sakyčiau gan neblogai.

Kitos vietos liko kitam kartui, kai bus mažiau vabzdžių.

O dabar lekiam pagal planą nr. 2

Ką dar aplankysim pamatysim, kitam įrašiuke ;).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą