2024 m. liepos 28 d., sekmadienis

Lūžnių griovio Sieros šaltinis bei Sieros tvenkinio takas Raganų pelkėje. (Latvija)


Aplankę gražiausią Kemerių pelkę, lekiam toliau Jūrmalos apylinkėmis. 
Truputį apie Kemerius. Šis miestelis, kaip supratau yra prijungtas prie Jūrmalos. Miestelis yra 6 km atstumu nuo jūros tarp ežerų ir pelkių, turtingų sieringais šaltiniais. Todėl Kemerių plėtra susijusi su sieringų vandenų gydomųjų savybių panaudojimu. Per patį miestelį tik pravažiavome. Matėme yra gražus parkas pasivaikščiojimui, bet jis liks kitam kartui. 

O šį kartą aplankėme:
Lūžnių griovio Sieros šaltinį (Lūžņu ditch Sulphur Spring).  Lūžnių griovio Sieros šaltinis (nežinau ar tiksliai taip išsiverčia pavadinimas) yra vienas iš kelių Latvijos sieros šaltinių. Jei didžioji dalis pasaulio sieros šaltinių susidaro vulkaniškai aktyviose vietose, tai Latvijos sieros šaltiniai neįprasti tuo, kad susidaro vietose, kur durpės kontaktuoja su gipsinėmis uolienomis.Šis šaltinis yra turtingiausias vandens šaltinis Ķemerių rajone, kurio debitas, priklausomai nuo sezono, yra nuo 8,9 iki 14,5 l/s. Šaltinis turi ryškų sieros (supuvusių kiaušinių) kvapą, kuris net nosį riečia :D. Įdomi vieta. 






Sieros tvenkinio takas Raganų pelkėje (Raganu purva sēra dīķu dabas taka). Nors interneto platybėse rašoma, kad ir šioje pelkėje turėtų jaustis sieros kvapas, bet šiuo metu kai mes buvome tikrai nesijautė. Medinis takas yra neilgas, geros kokybės, vienpusis su nedidele kilpele gale. Toje vietoje, kur sieringo vandens šaltiniai išteka į paviršių, yra susiformavę keli tvenkiniai, kuriuose kaupiasi iš šaltinių tekantis vanduo. Gana neįprastas vaizdas šioje vietoje atsiveria pavasarį, kai tvenkiniuose dauginasi mikroorganizmai, kurie gelsta tvenkinių vandenyje. Būtų visai įdomu pamatyti.















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą